Cilt Lekelenmeleri
Cilt lekeleri sık görülür ve doğum lekeleri, pigmentasyon bozuklukları, döküntüler ve enfeksiyonlar gibi birçok farklı nedeni vardır. Bazı nedenler zararsızdır, ancak diğerleri tıbbi yardım gerektirecektir.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur.
Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir. Daha açık, daha koyu veya kırmızı, gri veya mavi gibi farklı bir renk olabilirler.
Cilt Lekelerinin Nedeni Nedir?
Cilt lekelerinin aşağıdakiler dahil birçok nedeni vardır:
- Doğum lekeleri
- Cilt pigmentasyon bozuklukları
- Deri döküntüleri
- Cilt enfeksiyonları
- Cilt kanserleri
- Tıbbi durumlar
Doğum lekeleri, insanların doğduğunda sahip oldukları renk değişikliği lekeleridir. Bazı doğum lekesi türleri zamanla kaybolur, bazıları ise kalıcı olabilir.
Doğum lekeleri vasküler veya pigmentlidir. Vasküler doğum lekeleri kırmızıdır ve ciltteki anormal kan damarlarından kaynaklanır. Pigmentli doğum lekeleri genellikle beyaz, kahverengi, mavi veya gridir. Derideki melaninle ilgili bir problemden kaynaklanırlar.
Deri Pigmentasyon Bozuklukları
Bir kişinin daha açık veya daha koyu cilt lekeleri varsa, bu bir cilt pigmentasyon bozukluğu anlamına gelebilir. Deri pigmentasyon bozukluğunun tipi:
Melazma: Bu genellikle yüz cildini etkileyen ve kahverengi lekelere neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Kadınları erkeklerden daha sık etkiler. Melazmanın tetikleyicileri güneşe maruz kalma ve hormonal değişiklikleri içerebilir.
Vitiligo: Bu hastalık vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Melanositler olarak bilinen melanin üreten hücrelerin düzgün çalışmamasına neden olur ve bu da daha açık ten lekeleri oluşturur. Bazen kişinin saç rengini de değiştirir.
İnflamatuar sonrası hiperpigmentasyon veya hipopigmentasyon: Bu, kabarma veya yanma gibi cilt travmasını takiben cilt pigmentinde geçici bir artış veya azalmadır.
Albinizm: Albinizm olan insanlar yeterince melanin üretmezler. Bu ciltte, saçta veya gözlerde az miktarda pigmente veya hiç pigmente yol açmaz. Albinizm genetik bir hastalıktır, yani bir kişi hatalı bir geni ebeveynlerinden birinden veya ikisinden miras alır.
Deri Döküntüleri
Bazı cilt döküntüleri de renksiz cilt lekelerine neden olabilir. Bunlar şunları içerir:
Rosacea: Bu, kırmızı ciltte ya da irinle dolu lezyonlarda yamalar oluşmasına neden olabilecek kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Genellikle aln, yanaklar ve burnu etkiler.
Sedef hastalığı: Bu, vücudun herhangi bir yerinde görülebilen gümüş kırmızısı, huysuz, lapa lapa cilt lekelerine neden olan bir cilt durumudur.
Kontakt dermatit: Bu kızarıklık cilt tahriş edici veya alerjene tepki gösterdiğinde meydana gelir.
Egzama: Atopik dermatit olarak da bilinen bu durum, aynı zamanda kaşıntılı, kuru ve çatlak olan kırmızı cilt lekelerine neden olabilir. Bu yamalar bazen sızıp bir kabuk oluşturabilir.
Tedavi
Derinin renginin değişmediği alan kaybolmazsa kişi doktora görünmelidir. Bir kişinin altında bir sağlık sorunu varsa, doktor bu durum için en iyi tedavi yöntemini önerecektir. Altta yatan durumu tedavi etmek, sıklıkla ilişkili cilt problemlerini çözer. Altta yatan neden cilt kanseri ise, kişinin mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi hayati önem taşır.
Doğum lekeleri ve cilt pigmentasyon bozuklukları genellikle tedavi gerektirmez. Bununla birlikte, bazı insanlar kozmetik nedenlerden dolayı tedavi görmek isteyebilirler.
Tedavi seçenekleri lazer tedavisi, kimyasal kabukları ve topikal kremleri içerir. Limon suyu veya hint yağı, cilt lekelerinin görünümünü azaltmaya da yardımcı olabilir.
Önleme
Cilt lekelerinin tüm nedenlerini önlemek mümkün değildir. Ancak güneşten korunma, melazma, güneş yanığı ve cilt kanseri riskini azaltabilir.
- Güneş koruyucu kullanmak
- Öğlen güneşi dışında kalmak
- Bol giysilerle örtmek