Cilt Tümörleri
Deri kistleri, sıvı veya başka bir malzeme ile doldurulmuş kanserli olmayan kapalı cepler veya doku keseleridir. Cildin yüzeyinin altında küçük bezelye gibi hissedebilirler. Genellikle pürüzsüz hissederler ve basınç uygulandığında cildin altında yuvarlanabilirler. Yakından bakarsanız, yüzeye epidermal gözenek adı verilen küçük bir açıklık göreceksiniz.
Deri tümörleri, malign (kanserli) veya iyi huylu (zararsız) olabilen anormal doku büyümeleridir. Cilt tümörleri insanlar yaşlandıkça çok yaygınlaşır.
Bazı yaygın iyi huylu tümörler şunları içerir:
- Siğiller (bir virüsden kaynaklanan cilt tümörü)
- Seboreik keratozlar (açık ten renginden koyu kahverengiye kadar değişen ciltte büyüme)
- Nevi (benler veya doğum lekeleri gibi cilt büyümeleri)
- Dermatofibromlar (eski bir böcek ısırığından veya akne lezyonundan skar dokusu)
- Lipomlar (çoğunlukla travmatik bir yaralanma nedeniyle anormal bir yerde normal yağ)
Cilt Tümörleri Nasıl Tedavi Edilir?
Nadirdir, ancak bazı kistler tedavi olmadan kendi kendine kaybolur. Bazı kistler kortizon ilacı enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Tedaviye cevap vermeyen kistler ameliyatla çıkarılabilir. (özellikle birden fazla enfekte olmuş ve / veya büyüklerse)
Elektrodikasyon: Bu, tümör dokularının küret adı verilen keskin bir cerrahi aletle kazınmasını içerir. Daha sonra kanamayı durdurmak için bir elektrocerrahi ünitesi kullanılabilir.
Cerrahi eksizyon: Bu, cilde kesmeyi, büyümeyi çıkarmayı ve yarayı dikişlerle kapatmayı içerir.
Kriyocerrahi: Bu prosedür sırasında, sıvı azot doğrudan cilde püskürtülür veya dokuyu dondurmak için bir alet kullanılır.