Hipertansiyon

Hipertansiyon

Hipertansiyon (Yüksek tansiyon), kanın arter duvarlarına karşı uzun vadeli kuvvetinin, sonunda kalp hastalığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar yüksek olduğu yaygın bir durumdur.

Kan basıncı hem kalbinizin pompaladığı kan miktarı hem de atardamarlarınızdaki kan akışına direnç miktarı ile belirlenir. Kalbiniz ne kadar çok kan pompalar ve arterleriniz o kadar dar ise tansiyonunuz o kadar yüksek olur.

Herhangi bir semptom olmadan yıllarca yüksek tansiyon (hipertansiyon) yaşayabilirsiniz. Belirtiler olmasa bile, kan damarlarına zarar verir. Kontrolsüz yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç dahil ciddi sağlık problemleri riskinizi arttırır.

Yüksek tansiyon genellikle uzun yıllar boyunca gelişir ve sonuçta neredeyse herkesi etkiler. Neyse ki, yüksek tansiyon kolayca tespit edilebilir ve yüksek tansiyonunuz olduğunu öğrendikten sonra kontrol etmek için doktorunuzla birlikte çalışabilirsiniz.

Belirtiler

Tansiyon değerleri tehlikeli bir şekilde yüksek seviyelere ulaşsa bile, tansiyonu yüksek olan kişilerin hiçbirinde belirti veya semptom yoktur.

Yüksek tansiyonu olan birkaç kişinin baş ağrısı, nefes darlığı veya burun kanaması olabilir ancak bu belirti ve bulgular spesifik değildir ve genellikle yüksek tansiyon şiddetli veya yaşamı tehdit edici bir aşamaya ulaşana kadar ortaya çıkmaz.

Risk Faktörleri

Yüksek tansiyon, aşağıdakiler dahil birçok risk faktörüne sahiptir:

Yaş : Yaşlandıkça yüksek tansiyon riski artar. 64 yaşına kadar, erkeklerde yüksek tansiyon daha yaygındır. Kadınların 65 yaşından sonra yüksek tansiyon oluşturma olasılığı daha yüksektir.

Fazla kilolu veya obez olmak : Kan miktarı arttıkça dokularınıza oksijen ve besin tedarik etmeniz gerekir. Kan damarlarınızdan dolaşan kanın hacmi arttıkça, arter duvarlarınızdaki basınç da artar.

Fiziksel olarak aktif olmamak : Etkin olmayan insanlar daha yüksek kalp atışlarına sahip olma eğilimindedir. Kalp atış hızınız ne kadar yüksek olursa, kalbiniz her kasılma ile o kadar çok çalışmalı ve atardamarlarınızdaki kuvvet o kadar güçlü olmalıdır. Fiziksel aktivite eksikliği ayrıca fazla kilolu olma riskini de arttırır.

Tütün kullanımı : Sadece sigara içmek veya tütün çiğnemek anında geçici olarak tansiyonunuzu yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda tütündeki kimyasal maddeler arter duvarlarınızın kaplamasına zarar verebilir. Bu, arterlerin daralmasına ve kalp hastalığı riskini artırmasına neden olabilir. 

Fazla Alkol Tüketmek : Zamanla aşırı alkol içmek kalbe zarar verebilir. Kadınlar için günde bir defadan fazla, erkekler için günde iki defadan fazla alkol almak tansiyonunuzu etkileyebilir.

Stres : Yüksek stres seviyeleri kan basıncında geçici bir artışa yol açabilir. Daha fazla yiyerek, tütün kullanarak veya alkol alarak rahatlamaya çalışırsanız, yalnızca yüksek tansiyon ile ilgili sorunları artırabilirsiniz.

Bazı Kronik Durumlar : Böbrek hastalığı, diyabet ve uyku apnesi gibi yüksek tansiyon riskinizi de artırabilir.

EKOL TIP MERKEZİ

Bahçelerarası Mahallesi, Mithatpaşa Caddesi, No: 24/A, AGORA AVM Yanı, Balçova / İzmir

BİZİ ARAYIN

+90 (232) 259 44 44

BİZE YAZIN

[email protected]

ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

Çağrı Merkezimize 7 Gün 24 Saat Ulaşabilirsiniz

ANLAŞMALI KURUMLAR

Acıbadem
ACN Turk
ADAC
Ak Sigorta
Ana Sigorta
Allianz
Anadolu
Arex Sigorta
Axa Sigorta
CGM
EMAA Sigorta
E-MED
Ethica Sigorta
Halkbank
İş Bankası
Katılım Emeklilik
Madgeburger Sigorta
Medisa
Neova Sigorta
Prive Sigorta
PTT
Şekerbank
Sompo Japan Sigorta
Türkiye Barolar Birliği
Türkiye Katılım Sigorta
Türkiye Sigorta
Vakıfbank
Yapı Kredi
Yapı Kredi
Quick Sigorta

Bilgi ve Randevu için numaranızı bırakın.. Sizi Arayalım!

HEMEN ARA
WHATSAPP'DAN YAZ