Meme dokusu kadın güzelliğinin önemli bir parçasıdır. Bu nedenle, meme estetiği tüm dünyada çok popülerdir.Ergenlikte meme gelişim bozukluğu olan, memesi küçük kalmış bayanlar, meme büyüklüğünden şikayeti olanlar, doğumsal meme bozukluğu olanlar, meme sarkmasından şikayeti olanlar, meme asimetrisi yaşayanlar meme estetiği için Plastik Cerrahi Uzmanı’na başvurmaktadırlar.
Meme büyütme 2011’den bu yana ABD’de liposuction ve karın germe ile beraber en popüler ve en sık yapılan ameliyattır. Silikon protez, şişirilebilir protez veya kişinin kendi yağ dokusu kullanılarak meme büyütme yapılabilir. Vücuda en az zarar veren maddelerden biri olduğu yıllardır bilinen silikon, laboratuarda işlenerek bugün kullandığımız silikon proteze dönüştürülmekte ve güvenle kullanılmaktadır. Günümüzde koheziv jel denen yoğun kıvamlı silikon jeller kullanılmaktadır. Son teknoloji ürünü 5.jenerasyon bu silikon protezler Amerika FDA onaylıdır ve sıvı olmadığı için delinse bile sızmaz. Silikon protez düzgün ve pürtüklü yüzeyli olarak üretilmekte, yuvarlak veya damla (anatomik) şekillerde olabilmekte ve aralarında da profil özelliklerine göre düşük, orta, yüksek projeksiyonlu bulunabilmekte ve memenin çeşitli planlarına, çeşitli kesiler yapılarak yerleştirilebilmektedir. Çeşitli marka protezler piyasada güvenle kullanılmaktadır. Bu protez seçimi hekimin ve hastanın tercihine bağlı olabilmektedir.
Meme Büyütme Ameliyatı için uygun olan adaylar kimlerdir?
– Bir memenin fazla, diğer memenin az geliştiği asimetrik meme ölçüsüne sahip olmak
– Yeterince gelişmemiş küçük memelere sahip olmak
– Meme yapısından ve büyüklüğünden şikayetçi olmak
– Meme kanseri nedeniyle meme dokusu kayıp olması
– Meme dokusunun anatomik gelişiminin tamamlandığı 18 yaşında olmak
– Ameliyata engel oluşturacak herhangi bir hastalığın olmaması
Silikon protez, koltukaltı, meme başı veya meme altından yapılan kesilerle meme dokusu altına (subglandüler), kas altına (submuskuler), kas zarı altına (subfasyal) veya “dual-plane” denen çoklu yerleşimler şeklinde yerleştirilebilmektedir. Bunun dışında karın germe yapılan hastalarda aynı kesiden girilerek (T.A.B.A. yöntemi) ve göbek deliğinden girilerek şişirilebilir (T.U.B.A. yöntemi) protez yerleştirilebilir.
Tüm bu tercihler cerrahın hasta ile görüşmesinde şekillenmektedir. Tüm seçeneklerin avantaj ve dezavantajları ayrıdır.
Ameliyat, genel anestezi altında, hastane koşullarında yapılır ve 1-2 saat sürer. Memeye bandajlama ve sutyen uygulanır. Ameliyat sonrası ağrı minimaldir. Eriyen dikişler kullanıldıysa alınmasına gerek yoktur. Erken dönemde şişlik, morluk olabilir; 10 günde kendiliğinden kaybolur. Dren kullanımı cerrahın tercihidir ve genelde 1-2 günde çıkarılır. Hasta 3-5 günde işine dönebilir. 1-2 ay ağır egzersizlerden uzak durması tavsiye edilir. 2 ay yüzüstü yatması önerilmez. Ameliyat sonrası dönemde ufak şekil değişiklikleri olabilir ve masajla bunlar çoğunlukla düzeltilebilir.
Meme büyütme ameliyatı sonrası bazı komplikasyonlar olasıdır. Ameliyat sonrası erken dönemde kanama, seroma ve enfeksiyon, geç dönemde kapsül oluşması-kontraktürü, asimetri, meme başı duyu bozukluğu görülebilir. Bu komplikasyonların minimuma indirilmesi mümkündür. Protez delinmesi, patlaması kendiliğinden pek görülmez. Fazla baskı uygulanması, delici-kesici cisim yaralanması gibi delinmelerde protez hasarlanabilir. Bu durumda protez değiştirilmelidir.
Meme protezi olan bayanlarda uçak yolculuğu, dövüş sporları, derin dalış gibi aktiviteler engel değildir. Meme protezi ameliyatı geçirecek hastalardan 40 yaşın altındakilere meme ultrasonografisi, 40 yaşın üzerindekilere mamografi rutin yapılmalıdır. Meme büyütme sonrası meme dokusu muayene, ultrasonografi, tomografi, mamografi veya manyetik rezonans görüntüleme yöntemleriyle değerlendirilebilir. Protez olması bunlara engel değildir. Silikon protez meme kanserine yol açmaz. Hatta bazı yayınlarda meme dokusuna baskı uyguladığı için meme kanserini baskıladığı belirtilmiştir. Meme büyütme sonrası hamile kalınırsa protezin çıkartılması gerekmez ve lohusalıkta anneler bebeklerini emzirebilir. Protezler belli bir yıl sonra değiştirilmek zorunda değildir. Proteze bağlı bir olumsuzluk varsa değiştirilir.