Psoriasis (Sedef Hastalığı)
Sedef hastalığı, cilt hücrelerinin yaşam döngüsünü hızlandıran yaygın bir cilt hastalığıdır. Cilt yüzeyinde hücrelerin hızla birikmesine neden olur. Ekstra cilt hücreleri, kaşıntılı ve bazen ağrılı olan pullar ve kırmızı lekeler oluşturur.
Sedef hastalığı sık sık gelen ve giden kronik bir hastalıktır. Tedavinin asıl amacı cilt hücrelerinin bu kadar hızlı büyümesini engellemektir.
Sedef hastalığı ve mantar enfeksiyonları birbirine benzeyebilir, ancak çok farklı durumlar vardır. Sedef hastalığı ile mantar enfeksiyonu arasındaki farkı ayırt etmenin en iyi yolu cildinizdeki kırmızı lekelerin gümüş rengi bir görünümü var ise bu, sedef hastalığı olabilir.
Sedef Hastalığının Sık Rastlanan Semptomları:
- Kabarık, kırmızımsı cilt lekeleri
- Kaşıntı , çatlama derisi veya kanama
Psoriasis plakları vücudunuzun herhangi bir yerinde görülebilir, bunlar genellikle:
- Kafa derisi
- Dirsekler
- Dizler
- Alt sırt
Nedenler
Sedef hastalığının nedeni tam olarak anlaşılmamıştır, ancak vücudunuzdaki nötrofiller olarak adlandırılan T hücreleri ve diğer beyaz kan hücreleri ile bağışıklık sistemi problemi ile ilgili olduğu düşünülmektedir.
T hücreleri normalde virüs veya bakteri gibi yabancı maddelere karşı savunma yapmak için vücuttan geçer.
Ancak sedef hastalığınız varsa, T hücreleri yanlışlıkla bir yara iyileşmek veya bir enfeksiyonla savaşmak gibi sağlıklı cilt hücrelerine saldırır.
Aşırı aktif T hücreleri ayrıca sağlıklı cilt hücrelerinin, daha fazla T hücresinin ve diğer beyaz kan hücrelerinin, özellikle de nötrofillerin üretimini arttırır. Bunlar cildin içinde kızarıklığa ve bazen de püstüler lezyonlarda irin olmasına neden olur. Sedef hastalığı etkilenen bölgelerde dilate kan damarları cilt lezyonlarında sıcaklık ve kızarıklık oluşturur.
Proses, yeni cilt hücrelerinin cildin en dış tabakasına çok hızlı bir şekilde, haftalarca değil birkaç gün içerisinde hareket ettiği, devam eden bir döngü haline gelir. Cilt hücreleri cildin yüzeyinde kalın, pullu yamalar halinde birikerek tedaviyi durdurana kadar devam eder.
Sadece T hücrelerinin sedef hastalığı olan kişilerde arıza yapmasına neden olan şey tamamen açık değildir. Araştırmacılar hem genetiğin hem de çevresel faktörlerin bir rol oynadığına inanıyor.