Bademcikler, boğazınızın arkasındaki iki yuvarlak topaktır. Adenoidler burun arkasındaki boğazda ve ağzın çatısında yüksektir (yumuşak damak olarak adlandırılır). Özel aletler olmadan ağızdan veya burundan görülemezler.
Bademcikler ve adenoidler bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudu hastalıklardan korumaya yardımcı olur. Ağızdan veya burundan giren bakteri ve virüsleri önlerler. Ne yazık ki, bazen çok büyük olarak enfekte olabilir veya sorunlara neden olabilirler.
Bademcik ve Adenoid Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Tonsillit bademcik bir enfeksiyondur. Belirtiler şunları içerebilir:
- Bademciklerin şişmesi
- Normal bademciklerden daha kırmızı olması
- Bademcikler üzerinde beyaz veya sarı kaplama
- Şişme nedeniyle seste hafif bir değişiklik
- Boğaz ağrısı bazen kulak ağrısı ile birlikte
- Rahatsız veya ağrılı yutma
- Boyunda şişmiş lenf düğümleri (bezler)
- Ateş
- Ağız kokusu
Sizin veya çocuğunuzun bademcikleri veya adenoidleri büyürse, burundan nefes almak veya uyurken zorlanmaya zor olabilir. Uyku sırasında huzursuzluk veya geceleri birkaç saniye nefes almayı duraklatır (bu uyku apnesini veya diğer uyku bozukluğunu gösterebilir)
Enfekte veya büyümüş bademcik veya adenoidlerin ortak semptomlarını deneyimlediğinizde KBB uzmanınızı görmelisiniz. Doktorunuz kulak, burun ve boğaz problemlerini soracak ve baş ve boynu inceleyecektir. Bu alanları görmek için küçük bir ayna veya esnek ışıklı bir alet kullanabilirler.
Tedavi
Bademciklerin bakteri enfeksiyonları, özellikle streptokokların neden olduğu enfeksiyonlar ilk önce antibiyotiklerle tedavi edilir. Tonsillektomi, bademciklerin ve / veya adenoidlerin (adenoidektomi) çıkarılması, antibiyotik tedavisinden sonra bile enfeksiyonların sık sık geri döndüğü veya genişlemiş bademcikler ve / veya adenoidlerle nefes almada zorluk olduğunda bir seçenek olabilir.
Adenoidlerin sık enfeksiyonları, kulağın burun arkası ile östaki borusu olarak bilinen kulağın içi arasındaki geçişi gibi diğer alanları etkileyebilir. Bu, sık kulak enfeksiyonlarına ve orta kulakta geçici işitme kaybına neden olabilecek sıvı toplanmasına yol açabilir. Adenoidlerin çıkarılması, orta kulakta sıvı (eşlik eden otitis media olarak adlandırılır) eşlik eden kronik kulak ağrısı olan bazı çocuklara yardımcı olabilir.
Yetişkinlerde, bademcik ve adenoidlerin çıkarılmasının başka bir nedeni kanser veya tümör olasılığı olabilir. Bazı hastalarda, özellikle enfeksiyöz mononükleozlu hastalarda, şiddetli genişleme hava yolunu engelleyebilir. Bu hastalar için steroidlerle (örn. Prednizon) tedavi bazen yararlıdır.