En sık karşılaşılan diz yaralanmalarından biri olan ön çapraz bağ yırtılması, genellikle sporcularda karşılaşılan bir durumdur. Ön çapraz bağ, diz ekleminde bulunan femur ve tibia kemiklerini birbirine bağlamakla görevli yapıdır. Ön çapraz bağlar, dizin normal işlevini görmesi açısından oldukça önemlidir. Dizin ortasında bulunan ön çapraz bağ, dizin anormal şekilde öne doğru kaymasını engeller.
Ön çapraz bağ yırtılması nedenlerini kısaca sıralayalım;
Ani durma
Koşarken düşme
Dizin hızlı dönmesi
Sıçrama sırasında dize kontrolsüz yüklenme
Yanlış pozisyonda yüksekten atlama
Futbol ve basketbol gibi sporlarda başkasıyla direk çarpışma
Dize gelen doğrudan darbeler
Trafik kazaları
ÖN ÇAPRAZ BAĞ YIRTILMASI TEDAVİSİ NASILDIR?
Tam kat ön çapraz bağ yırtılmalarında ameliyatsız bir iyileşme sağlanamaz. Hastanın yaşı ileri ise dizlik ve değnek ile akut dönemde dizini koruyabilir. Dizdeki şişliğin geçmesi durumunda diz kaslarını güçlendirici egzersizler verilir. Ameliyata engel durumu olanlar, dizinde kireçlenme olanlar ve düşük aktiviteli yaşam biçimine sahip olan kişilerde ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilir. Bu tip durumlarda istirahat, buz tatbiki, dizlik ve anti-emflamatuvar ilaç kullanımı önerilir.
Kısacası hastanın yaşam tarzına ve aktivite düzeyine bakılarak bir tedavi yöntemi uygulanır. 12-50 yaş aralığındaki bireylerin aktif bir yaşam biçimine sahip olmaları nedeniyle cerrahi müdahale uygun görülürken 50-60 yaş aralığında bireylerde ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanabilir. Gelişen tıp ile birlikte ameliyat genellikle artroskopik teknikle kapalı olarak yapılmaktadır. Bu yöntem açık ameliyatlara kıyasla daha kısa sürede iyileşme sağlayan ve hastanın hastanede kalış süresini kısaltan bir tekniktir.
Romatizmal hastalıklar, vücudun birleştirici veya destekleyici yapılarını en yaygın olarak eklemleri, aynı zamanda bazen tendonları, bağları, kemikleri ve kasları etkileyen enflamasyonla karakterizedir. Bazı romatizmal hastalıklar organları dahi etkiler.
Bu hastalıklar vücut kısımlarında fonksiyon kaybına neden olabilir.
Romatizmal hastalıklar, kelimenin tam anlamıyla "eklem iltihabı" anlamına gelen ve 100'den fazla farklı bozukluğu kapsayan artriti içerir. Öncelikle omurgayı etkileyen romatizmal hastalıklar spondiloartropatiler olarak kabul edilir.
Romatizmal Hastalık Nedenleri ve Risk Faktörleri
Genel olarak, belirli gen varyantlarına sahip olmak, bir kişinin romatizmal hastalıklara duyarlılığını artırabilir ve ortamdaki faktörler hastalığın başlangıcını tetikleyebilir.
Araştırmalar, insan lökosit antijen (HLA) genlerinin bazı varyasyonlarına sahip kişilerin romatoid artrit gelişme riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Bu insanlarda, hastalık hormonal ani, bakteri veya virüslerden kaynaklanan enfeksiyonlar veya obezite gibi bir çeşit tetikleyici olay nedeniyle gelişebilir .
Benzer şekilde, aşırı eklem stresiyle birlikte kalıtsal bir kıkırdak zayıflığı osteoartrit gelişiminde rol oynayabilir.
Çeşitli faktörler sizi bir veya daha fazla romatizmal hastalık geliştirmek için daha büyük risk altına sokabilir. Örneğin:
-Osteoartrit, yaşlı erişkinlerde genç erişkinlerden daha yaygındır
-Kadınların romatoid artrit, skleroderma, fibromiyalji ve lupus gelişmesi erkeklerden çok daha fazladır.
-Gut ve spondiloartropatiler erkeklerde daha sık görülür
-Obezite ve sigara içmek, romatizmal hastalıklar için riskinizi arttırır.
Romatizmal Hastalık Belirtileri
Bu romatizmal hastalıkların ayırt edici özelliği inflamasyondur.
Artrit için, iltihaplanma tipik olarak eklemlerde bir veya daha fazla semptoma neden olur:
-Ağrı
-Sertlik, özellikle sabahları
-Şişme
-Sıcaklık ve kızarıklık
-Hassaslık
-Eklemi normal kullanmakta zorluk
Romatizmal hastalıklar çok çeşitli diğer semptomlara neden olabilir, Örneğin:
-Yorgunluk
-Göz iltihabı veya enfeksiyonları
-Döküntüler ve yaralar
-Boyun, omurga veya sırt ağrısı
-Derin bir nefes almada zorluk
-Kas ağrısı
Bahçelerarası Mahallesi, Mithatpaşa Caddesi, No: 24/A, AGORA AVM Yanı, Balçova / İzmir
Çağrı Merkezimize 7 Gün 24 Saat Ulaşabilirsiniz